Tidigare konserter
Höstprogram 2021

Foto: Emelie Thoor (Therese Ahlbeck)
onsdag 22 september 2021
Martin Luthers Kyrka kl 19:00
Sensommar-akvareller
De Halmstadsfödda sångarna Therese Ahlbeck och Fredrik Essunger bjuder på nordisk lyrik men också mycket annat.
Therese Ahlbeck sopran
Fredrik Essunger baryton
Jolanta K Johansson piano
Program:
Bernstein
Leoncavallo
Mozart
Nystroem
Rangström
Stenhammar
med flera
Therese Ahlbeck, sopran, har studerat vid klassiska musiklinjen på Birka Folkhögskola med examensår 2010, Sundsgårdens Folkhögskola 2010 - 2012, klassisk sång vid Det Jyske Musikkonservatorium 2014 - 2016 och Stockholms Konstnärliga Högskola SKH Opera 2016 - 2019.
Fredrik Essunger, baryton, föddes 1994 i Halmstad och började sjunga i kör vid sju års ålder. Därifrån gick det raskt via Estetisk utbildning på Sturegymnasiet till två år på Ingesunds musikhögskola och slutligen till Operahögskolan i Stockholm. Fredrik har bland annat sjungit roller som Papageno i Trollflöjten, Ben i Telefonen och Guglielmo i Le Villi. Han har även mottagit Stipendier från Anders Walls stiftelse, Ulf Jönssons minnesfond, Halmstad kommuns kulturstipendium och Operahögskolans vänförening mm.
Jolanta K Johansson är en för Halmstadpubliken välkänd musiker. Som kammarmusiker kan Jolanta höras runtom i södra Sverige. Jolanta är pianopedagog vid Kulturskolan i Halmstad och medlem i styrelsen för Kammarmusikföreningen.
Fritt inträde - kollekt

onsdag 6 oktober Najaden kl 19:00
Concerto Copenhagen kommer till Halmstad under sin 30-årsjubileumsturne!
2021 firar Concerto Copenhagen sin tillblivelse 1991, och med detta jubileumsprogram bjuds publiken på verk som haft speciell betydelse under åren som gått.
Minnesvärda exempel är: Telemanns dråpliga Don Quijote suite, det verk som frambringat mest skratt och ovationer genom åren. Bachs konsert för oboe och violin, som i CoCo:s tolkning korats till "bästa inspelning" av engelska BBC. Antonia Vivaldis sprudlande sinfonia La Sena Festiggiante, som celebrerar CoCo:s flitigaste gästdirigent Alfredo Bernardinis första konsert. Och mycket annat!
Det blir varierad kost för alla sinnesstämningar, från hårresande preston till stillsam meditation, från vackraste vackra till dråpliga dissonanser och från livsbejakande glädje till hjärtesorg.
En full palett av affekter i barockskrud.
"En av de bästa ensemblerna för tidig musik målar en färggrant blomstrande, hemlighetsfull och dessutom ständigt dansant hänryckande barockbild." Die Welt
MEDVERKANDE
Fredrik From, violin och ledning
Antoine Torunczyk, oboe
Concerto Copenhagen (totalt 12 musiker)
PROGRAM
Arcangelo Corelli
Concerto Grosso D-dur op 6 nr 4
Henry Purcell
Pavan för stråkar
Heinrich Biber
Battaglia
Georg Friedrich Händel
Concerto Grosso d-moll op 3 nr 5
PAUS
Antonia Vivaldi
Sinfonia ur La Sena
Festeggiante
Johann Sebastian Bach
Konsert c-moll för oboe och violin BWV 1060
Georg Philipp Telemann
Don Quijote-sviten

Olivier Messiaen
onsdag 24 november Najaden kl 19:00
Olivier Messiaen
Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps, Kvartett för tidens ände, ett av musikhistoriens mer tänkvärda verk, "Kvartett för tidens ände". Denna musik, som framförs av utmärkta musiker, ser vi mycket fram emot. Kompositören Messiaen räknas till de mest betydelsefulla och inflytelserika europeiska tonsättarna under 1900-talet. presenteras för oss av en grupp med internationell prägel.
Kymia Kermani klarinett
Hyewon Lim violin
Belinda Jones piano
Anna-Stina Mühlhäuser violoncell
Om musikerna:
Kymia Kermani, klarinett, född i Nederländerna, utbildad vid Conservatorium van Amsterdam och vid Royal College of Music i London där hon hade ett stipendium. Som solist har Kymia konserterat i Europa, Afrika, Mellanöstern och som medlem i Daniel Barenboims "Väst-östliga Divanorkestern" i Sydamerika, och har bl a uruppfört ett verk av den holländske tonsättaren Jan van Dijk. Hon har spelat i många orkestrar, som the Royal Philharmonic Orchestra i London och Staatskapelle i Berlin, och inbjudits att delta i festivaler runt om i världen. Som kammarmusiker har hon med olika ensembler framträtt i bl a Concertgebouw, Cadogan Hall, Royal Festival Hall och the Royal Albert Hall, där hon utgjorde en av artisterna i konsertserien "Rising Star". Hon har även som deltagare i musiktävlingar vunnit ett flertal priser.
Hyewon Lim, violin, föddes i Sydkorea. Efter de första årens violinundervisning i Sydkorea fortsatte Hyewon sin utbildning vid Glinka Specialized Music School i Novosibirsk dit hon flyttade vid 15 års ålder, och senare vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien där hon tog sin magisterexamen med "distinction".
Hyewon har erövrat ett flertal priser vid internationella tävlingar, deltagit vid internationella musikfestivaler och arbetat i olika orkestrar i Europa. Har sedan 2012 en fast tjänst i Malmö Symfoniorkester som hon kombinerar med uppdrag som solist och kammarmusiker i t ex Berlin, Köpenhamn och Malmö.
Anna-Stina Mühlhäuser, cello, examinerades vid Musikhögskolan i Göteborg. Därefter följde studier i London och ett flertal internationella masterclasses varpå ett av Kungl. Musikaliska Akademiens större utlandsstipendier möjliggjorde ytterligare två års studier med avslutande examen vid Robert-Schumann-Hochschule i Düsseldorf. Tillbaka i Sverige fick Anna-Stina en tjänst som cellist i Musik i Hallands kammarensemble med konsertverksamhet regionalt, nationellt och internationellt under en period av 20 år. Anna-Stina, som också under längre tid spelat i GöteborgsOperans orkester, är numer verksam som frilansande cellist.
Belinda Jones, piano, är en superb solo-, duo- och kammarmusiker, baserad i London. Belinda är utbildad vid Chetham´s school of Music, Royal Academy of Music och vid Royal College of Music, det sistnämnda via ett stipendium. Belinda har framträtt i kända konsertsalar över stora delar av världen, så som t.ex. Rachmaninov Hall i Moskva, Concertgebouw i Amsterdam, Esplanade i Singapore, Palau de Musica i Barcelona, Wigmore Hall, Cadogan Hall, S.t Martin in the Fields m.fl. i Storbritannien och vid många festivaler i Storbritannien och Ryssland. Hon har vunnit ett flertal priser vid pianisttävlingar i Storbritannien och Portugal, arbetat med the Philharmonia Orchestra i London och med BBC. Hennes senaste cd "Calliope" med sopranen Sarah Dacey uppmärksammades och recenserades av BBC. Belinda undervisar också, bl a på Trinity Laban Conservatoire och Royal College of Music i London.
VÅRPROGRAM 2021

INSTÄLLD!
Onsdag 27 januari 2021 Najaden kl. 19:00
TALES OF TREES
Mika Takehara slagverk, marimba
J.S. Bach
Alice Tegnér
Claude Debussy
Terry de May
A.F. Lindblad
Karen Tanaka Mika Takehara
Konsert med Mika Takehara. Mika är slagverkare och en virtuos sådan som behärskar alla typer av slagverk. Hon tolkar dessutom tonsättare i olika stilar, alltifrån Bach till henne själv.

Digital konsert från Onsdag 19 maj (inspelad på Najaden 12 maj)
Länk till konserten finns här.
FÖRTROLLADE AV SIRÉNER
WIRÉNKVARTETTEN
Roger Olsson violin
Hans Elvkull violin
Linn Elvkull viola
Hanna Thorell cello
Konsert med Wirénkvartetten.
De fyra kommer från Örebro och är till vardags musiker i Svenska Kammarorkestern. Vi får höra musik av några spännande kvinnliga kompositörer och, förstås, Dag Wirén.
Dag Wirén Stråkkvartett nr 4
Molly Kien The binding of Odysseus
Fanny Mendelssohn-Hensel Stråkkvartett i Ess-dur
Musikerna ger kortfattade kommentarer.
Mats Reuter, ordförande för Halmstads Kammarmusik-förening inleder med en presentation.


Digital konsert från Onsdag 2 juni 2021 (inspelad på Najaden 26 maj
Länk till konserten finns här.
SÅNGER I KÄRLEK
Eva Rydén sopran
Per-Henrik Johansson piano
"Sånger i kärlek" heter programmet som innehåller våra allra mest älskade sånger av Grieg, Stenhammar, Rangström och Sibelius m fl.
HÅKAN SUND (1946 - )
Tre Sånger i Kärlek: Dina händer (text: Ann Smith)
Min väntan (text: Anders Österling)
Tag mig (text: Harriet Löwenhjelm)
WILHELM STENHAMMAR (1871-1927)
Fantasi Op.11 Nr 3 - pianosolo
ADOLF FREDRIK LINDBLAD (1801-1878)
En ung flickas morgonbetraktelser
ERKKI MELARTIN (1875 -1937)
Tjugo år (text: Jarl Hemmer) Op.162 Nr 5
EDVARD GRIEG (1843-1907)
Bröllopet på Troldhaugen Op.65 Nr 6
Ur: Lyriska stycken - pianosolo
En Dröm (text: N Rolfsen) Op.48 Nr 6
Jeg elsker Dig (text: H. C. Andersen) Op.5 Nr 3
Og jeg vil ha mig en Hjertenskjaer (text: Vilhelm Krag) Op.60 Nr 5
Notturno Op. 54 Nr 4 - pianosolo
TURE RANGSTRÖM (1884 -1947)
Flickan under nymånen (text: Bo Bergman) Melodi (text: Bo Bergman)
Sköldmön (text: Karin Boye)
JEAN SIBELIUS (1865 -1957)
Romance Op.24 Nr 9 (Dess-Dur) - pianosolo
Våren flyktar hastigt (text: J L Runeberg) Op.13 Nr 4
Var det en dröm ( J J Wecksell) Op.37 Nr 4
Flickan kom ifrån sin älsklings möte (text: J.L. Runeberg) Op.37 Nr 5
Spelåret 2020
26 feb 2020 Nordiskt stjärnmöte
Torleif Thedéen - cello
Marianna Shirinyan - piano

Bästa Kammarmusikvänner!
Vårens första konsert blir onsdagen den 26 februari kl. 19.00 på Najaden. Då får vi njuta av cello- och pianomusik av högsta klass.
Kvällens solister, cellisten Torleif Thedéen och pianisten Marianna Shirinyan, är välkända musiker:
Torleif har i mer än 30 år haft en omfattande verksamhet över hela världen och har spelat med alla Europas stora orkestrar. Sedan 1996 har Torleif varit professor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm, och från hösten 2017 är han professor vid Musikhögskolan i Oslo. År 2016 tilldelades Torleif Kungliga Musikaliska Akademins interpretpris för framstående insatser under flera decennier.
Marianna är en av de mest kreativa och eftertraktade pianisterna idag, både som solist och som kammarmusiker. Marianna är professor i piano vid Musikhögskolan i Oslo. Hon är Steinwayartist och har en lysande diskografi. Alla skivor har mottagits entusiastiskt av internationella recensenter och lyssnare.
Kvällens program:
Ludvig van Beethoven Sonat i g-moll för cello och piano, op. 5
Dmitrij Sjostakovitj Sonat i d-moll för cello och piano, op. 40
Paus
Anton Webern Zwei Stücke för cello och piano
Richard Strauss Sonat i F-dur för cello och piano, op. 6
INSTÄLLD!
Pga den rådande situationen kring coronasmittan.
1 april Romantiska Pianokvintetter
Violeta Mönnekes - violin
Emma Dencker - violin
Susanja Nielsen - viola
Charlotta Weber Widerström - cello
Beniko Seki Almgren - piano
Musik av Schumann, Korngold m.fl.

INSTÄLLD!
Pga den rådande situationen kring coronasmittan.
6 maj 2020
Ensemble Caplet
Stråkkvartett - harpa - flöjt
Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Justyna Jara, violin
Pierre Guis, violin
Laura Groenestein-Hendriks, viola
Jun Sasaki, cello
Marjolein Vermeeren, flöjt
Musik av Honegger, Debussy, Caplet m.fl.

Söndag 13 september 2020 kl. 15:00
Friluftskonsert på Hallandsgården
Jolanta Konopnicka-Johansson piano
Christophe Liabäck klarinett
Anna-Stina Mühlhäuser violoncell
Emma Dencker violin
Vi gläder oss åt att få presentera höstens första konsert.
Den 13 september kl 15:00 blir det friluftskonsert på Hallandsgården, från scenen i sluttningen nedanför Hallandsgårdens café. Vi hoppas naturligtvis på strålande väder, och i coronatider är det ju lämpligt att vara utomhus. Regnjacka? Kanske något att sitta på? Bänkplatserna är inte så många, men det finns utrymme på marken runtomkring. Längre bak kan man också stå och avnjuta det hela. Vi i styrelsen tar oss rätten att vid behov hjälpa till med avstånden.
En liten presentation av dagens solister:
Jolanta Konopnicka-Johansson är en för Halmstadpubliken välkänd musiker. Som kammarmusiker kan Jolanta höras runtom i södra Sverige. Jolanta är pianopedagog vid Kulturskolan i Halmstad och medlem i styrelsen för Kammarmusikföreningen.
Christophe Liabäck, med rötter i Halmstad, är också en ofta sedd och hörd musiker för Halmstadpubliken. Christophe är kammarmusiker men också pedagog vid Kulturskolan i Lund.
Även Anna-Stina Mühlhäuser är ett välkänt namn i Halmstads musikliv. Anna-Stina har under många år låtit cellon ljuda, i stråkkvartett såväl som i andra konstellationer. Dessutom är Anna-Stina ny medlem i Kammarmusikföreningens styrelse.
Emma Dencker, violinist, har i flera år varit verksam vid Norrlandsoperans symfoniorkester. Nu har Emma flyttat bopålarna till Helsingborg och Helsingborgs Symfoniorkester samt är styrelseledamot i Helsingborgs Kammarmusikförening.
På dagens program står musik av Beethoven, Clara Schumann, Tor Aulin och Erland von Koch m.fl. Musikerna ger oss kommentarer på plats.
Lördag 3 oktober 2020 kl. 16.00
Guitars in Motion
Martin Luthers kyrka
Förra söndagen var det säsongsstart för oss i Halmstads Kammarmusikförening med en friluftskonsert på Hallandsgården. Vi trodde nog alla att det skulle bli svårt att genomföra konserten med få lyssnare och stora svårigheter för våra solister att hantera ett blåsigt och regnigt väder. Men så blev det en fin konsert med många lyssnare och lysande musiker som trotsade blåst och fuktigt väder. En eftermiddag att minnas!
Vilken härlig känsla att åter få gå på kammarmusikkonsert:
Lördagen den 3 oktober kl. 16.00 i Martin Luthers kyrka låter vi Guitars in Motion överraska oss med musik från hela världen. Ensemblen har varit hos oss för en del år sedan och då blev det succé. Det ser vi fram emot även denna gång.
Program:
Egberto Gismonti Agua y Vino
Ástor Piazzolla Libertango
N. Johnson Canción de Invierno
Greger Hansson The Open Road
Ojalá
African Morning
La Puerta al Pasad
Isaac Albéniz/GIM Andalusian Nightmare
Konserten ges i samarbete med Martin Luthers kyrka.
Ingen paus, begränsat besöksantal; i kyrkan gäller "coronans" riktlinjer.
FRI ENTRÉ

Foto: Emanuel Ladenstein
onsdag 16 december 2020 kl 19:00
DIGITALT: "Beethoven 250 år"
Elna Carr violin
Håkan Quennerstedt piano
Länk till konserten som kommer att finnas tillgänglig från kl 19:00 16/12 till 1 februari 2021 och sedan eventuellt på youtube.
Duo Carr Quennerstedt - Beethoven 250 år
Bästa Kammarmusikvänner!
Halmstads Kammarmusikförening inbjuder till Konsert med violinisten Elna Carr och pianisten Håkan Quennerstedt.
Elna och Håkan har valt ut tre av Beethovens mest berömda sonater för violin och piano, nr 5, 7 och 9. Konserten premiärvisas den 16 december kl 19:00, just på Beethovens födelsedag.
Det är i år 250 år sedan Beethoven föddes. Vi önskar en fin lyssnarupplevelse med Beethovens fantastiska musik.
Hälsningar Halmstad Kammarmusikförening
Program:
Violinsonat nr 5 i F-dur op.24
I. Allegro
II. Adagio molto espressivo
III. Scherzo: Allegro molto
IV. Rondo: Allegro ma non troppo
Violinsonat nr 7 i c-moll op.30
I. Allegro con brio
II. Adagio cantabile
III. Scherzo: Allegro
IV. Finale: Allegro; Presto
Violinsonat nr 9 i A-dur op.47 "Kreutzersonaten"
I. Adagio sostenuto - Presto
II. Andante con variazioni
III. Presto
Duo Carr Quennerstedt består av violinisten Elna Carr (f.1988) och pianisten Håkan Quennerstedt (f.1985). Paret träffades 2005 på Musikkonservatoriet i Falun, och deltog då som rivaler i Riksförbundet Unga Musikanters solisttävling. De belönades med en delad förstaplats och har spelat över 100 konserter tillsammans sedan dess.
Vid 2011 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande korades duon till vinnare med motiveringen "Ett övertygande och moget musicerande både kraftfullt och nyanserat kombinerat med en fin och avspänd publikkontakt".
2013 spelade duon in sin första CD med Beethovens Kreutzersonaten och Prokofjevs första violinsonat. Samma år grundade Håkan Klassiska Musikskolan som idag har ca 180 elever i alla åldrar. Elna är sedan augusti 2015 tredje konsertmästare i Danmarks Radios Symfoniorkester. Våren 2016 framförde hon Sibelius Violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som finalist i Solistpriset.
Producerat av Halmstads Kammarmusikförening Inspelat på Kulturhuset Najaden 29-30 oktober 2020
Ljudmix och bearbetning: Anders Hallbäck Ljudtekniker inspelning: Joel Arwidsson Videotekniker: Marcus Persson
2019
söndag 20 Oktober kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden
Under stjärnvalv
Stina Ekblad och Mats Bergström
Läs mer
onsdag 25 September kl. 19.00 2019 Martin Lutherskyrkan
Duo violin och piano
Läs mer
onsdag 4 September kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden
Trio Wi
onsdag 8 Maj kl. 20.00 2019
Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek
violoncell och piano
Läs mer
onsdag 10 April kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden
Leipziger Klavierquartett
Läs mer
onsdag 13 Mars kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden
Sopran, violin och piano
Läs mer
onsdag 20 Februari kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden
Stockholm Wind Quartet
Läs mer
onsdag 28 November kl. 19.00 2018 Halmstad slott
Dansk och svensk barockmusik
2018
Söndag 11 November kl. 19.00 2018 Kulturhuset Najaden
Cappella Nova och Cappella Lundensis
Läs mer
Torsdag 18 Oktober kl. 19.00 2018 Kulturskolan Najaden
Klarinett och ackordeon
Läs mer
onsdag 29 augusti 2018 kl. 20.00
Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek
Kleimankvartetten
Läs mer
onsdag 23 maj 2018 kl. 20.00
Nissanscenen, Stadsbiblioteket
Vertavokvartetten
Läs mer
onsdag 11 april 2018 kl. 19.00 Luthersalen
Trio Zefyra
Läs mer
onsdag 14 Mars 2018 kl. 19.00 Luthersalen
Trio Enchantée
Läs mer
Wednesday 7 February kl. 19.00 2018 Luthersalen
2017
Lea Lööf, piano Hsin-Bei Lee, piano
Läs mer
Wednesday 15 November kl. 18.00 2017 Halmstad slott
countertenor, cembalo och barockviolin
Läs mer
Wednesday 18 October kl. 19.00 2017 Luthersalen
Johan Hugosson, piano
Läs mer
Sunday 1 October kl. 18.00 2017 Martin Luthers kyrka
Eric Ericsons Kammarkör
Läs mer
Wednesday 30 August kl. 19.00 2017 Mjellby Konstmuseum
Hege Waldeland, cello
Läs mer
Wednesday 10 May kl. 19.00 2017 Mjellby Konstmuseum
Margareta Bengtson och Musica Vitae
Läs mer
Wednesday 5 April kl. 19.00 2017 Martin Luthers Kyrka
Gong slagverksensemble
Läs mer
Wednesday 8 February kl. 19.00 2017 Luthersalen, Martin Luthers Kyrka
Ragazze Quartet
Läs mer
2016
Wednesday 23 November kl. 19.00 2016 Luthersalen
Trio Posantemum: klarinett/saxofon, violin, piano
Läs mer
Wednesday 19 October kl. 19.00 2016 Luthersalen
Jesper Olsson, piano
Läs mer
Wednesday 21 September kl. 19.00 2016 Martin Luthers kyrka
Höör Barock, stråkensemble och Jaques Werup, poesi
Läs mer